Ticker

6/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Responsive Advertisement

Kurşunlu Manastır

 
Kurşunlu Manastır, ayakta ve faal iken..
1908- Panagia  Koursuniotissa


Ahmet Altunsoy-21 Ekim 2013

Kart üzerinde her ne kadar Söke kaydı olsa da, bu Davutlar'da  Dilek Yarımadası'na uzanan (tarihi Mikale) Samson Dağları üzerindeki, ve bu gün artık çok az bölümü ayakta kalabilen Ortodoks Manastırı'dır. 

Fotoğraftaki Osmanlıca yazı'nın çevirisi Prof.  A Nukhet Adıyeke tarafından yapıldı: "Girid Hanya'da Hünkar Cami-i Şerifi İmamı Abdülhamit Efendi vasıtasıyla mahdumu Mehmet Efendi'ye."

Bu fotoğrafın paylaşıldığı Mübadelenin Son Tanıkları Facebook topluluğu sayfasına yazdıklarımı  buraya da  aktarmak isterim: Kurşunlu Manastırın böylesi eski bir fotoğrafının bulunabileceğini hiç ummazdım doğrusu!  İşte internetin faydası..
 
Ve elbette o tarihlerdeki, mechul fotoğrafçının heyecanı ve çabası da takdire şayandır! 

Sayesinde Kurşunlu Manastırı, faal iken hayal meyal seçilen papazlarıyla birlikte görüyoruz.

Öyle ya, Mykale, Samson dağları üzerinden Sisam adası, Kuşadası körfezi, Kuşadası, Davutlar ve Karaova'ya bakan bu Manastıra çıkıp bu fotoğrafı çekmek bir zahmet ve bir macera değil midir? O günün koşullarında... 

Fotoğraf üzerindeki yazı ile mesaj iletilen Giritli Mehmed Efendi olunca, Kurşunlu Manastırı Söke kaydı ile hazırlayan/hatırlayan/yayınlayan fotoğrafçının da Söke'den ve Giritle ilintili biri olması ihtimali yüksek gibi.. 

Buradan hareketle babası Söke'den Rahman Efendi olan Giritli fotoğrafçı Rahmizade Behaattin'i (Foto Resne) anımsadım.

Ya da onun o zamanlar Söke'deki akrabalarından biri olabilir mi diye düşünmeden edemedim ?

İKİ FOTOĞRAF ARASI - 110 YIL

Ahmet Altunsoy, 21 Mart 2018

Kuşadası Davutlar'da, eskinin Mykale, günümüzün Samson dağları üzerinde bulunan ve  günümüzde artık tamamen çökmeye yüz tutmuş olduğu görülen, 11. yüzyıl,  (Bizans dönemi yapısı)  Kurşunlu (Koursuniotissa) Kilise - Manastırına ait 1908 yılından bir fotoğraf.. 

Ve  110 yıl sonrasında, 18 Mart 2018 Pazar günü çektiğimiz bu günkü durumu..

18 Mart 2018-Kurşunlu Manastır


1895'den başlayarak yıllarca Priene ve Miletos kazılarını yürüten Alman Theodor Wiegand,"Halbmond Im Letzten Viertel"de  Anaia ve Çanlı'ya yaptığı ziyaretler esnasında, dağ geçişinde, burada mola verdiklerini;  keşişlerin  aktardığı bilgilerden ve Kurşunlu Kilise'nin tarihinden söz eder..

(1980'li yıllardan itibaren, çeşitli vesileler ile birçok kez gidip gördüğüm ve fotoğralayıp, yılların tahribatıyla çöküşünün de bir bölümüne tanıklık ettiğim Kurşunlu Manastıra ilişkin daha ayrıntılı bir yazı hazırlamaya çalışacağım.)

Yorum Gönder

0 Yorumlar